Aktieoverblik: Hvad skete der med GameStop aktien?

Aktieoverblik: Hvad skete der med GameStop aktien?

Du har måske hørt noget om at en vis aktie i et firma der hedder GameStop i januar steg til skyerne. Men hvad betyder det, og hvad kommer det af? Det kan efterlade mange spørgsmål og modsat hvad mange tror, kommer forklaringen ikke så meget fra selve firmaets handlinger. Forklaringen på denne historiske hændelse skal nemlig findes i selve aktiemarkedet, nærmere bestemt en forholdsvis lille gruppe privatpersoner, samlet under et subreddit, på det sociale debatforum, Reddit.

Overblikket

r/wallstreetbets er en samling af privatpersoner der alle har en interesse i aktiemarkedet. Mange af disse er vokset op med at handle spil og gaming-udstyr i GameStop butikker, placeret i næsten alle verdens lande. Derfor havde de et personligt forhold til firmaet, der var blevet spået af flere hedgefonds til snart at gå konkurs. Derfor havde disse hedgefonds shortet en større mængde af GameStop aktien, kaldt GME.

Shorting af aktier betyder i princippet at man låner aktien, på den betingelse at man skal købe den til senere. Her er princippet at den på et tidspunkt vil være faldet så markant meget – eller firmaet helt er gået fallit – at den der shorter kan tjene mange penge på lånet af aktien. Men sådan skulle det ikke gå, hvis det stod til redditgruppen wallstreetbets. De tog sagen i egen hånd, og begyndte at investere i aktien. Også en investor med mere købekraft og erfaring med sig i bagagen investerede i GameStop. Det fik naturligvis aktien til at stige, hvilket satte en større effekt i gang.

Med store investeringer i aktien og en stigning af aktiens værdi, panikkede mange der havde ”lånt” aktien ved at shorte den. I panikken begyndte de at købe aktier, og disse var steget ekstremt meget værdi, hvorfor de mistede store summer penge på at komme ud af deres shorting. Dette fik aktien til at stige endnu mere.

Hvad så nu?

I dag er GME aktien dog faldet en anelse, da mange af solgte deres aktie til shorterne. Aktien er dog stadig højere end den har været i længe, og det har faktisk også givet GameStop kapital til at investere i en online løsning for deres kunder, der muligvis kan sikre deres fremtid.

Vil du også i gang med at tjene penge online? Du kan selv investere dine penge online, og det er ganske enkelt at komme i gang. Med Saxo Banks prisvindende investeringsplatform kan du investere i aktier, obligationer, Forex trading og mange andre markeder.


Udgivet

i

af

Tags: