Sådan kan du nemt og billigt have det sjovt på SU

Bredbånd kort fortalt

Bredbånd er i dag langt den mest anvendte måde, hvorpå folk tilslutter sig internettet. Danmark har i sammenligning med mange andre lande et fantastisk godt bredbåndsnetværk, hvilket generelt  giver danskerne et stabilt og hurtigt internet. Men hvad dækker begrebet bredbånd egentlig over. Læs videre her. 

Hvad betyder det egentlig når man siger bredbånd?

Bredbånd er først og fremmest en måde at tilslutte sig internettet på.  I modsætning til de tidligere typer tilslutningsmuligheder, så er bredbåndsforbindelsen designet til at levere et stabilt internet med høj hastighed. Den højere stabilitet og hastighed er da også hovedargumentet for at vælge en bredbåndsforbindelse. Hjemmesiderne indlæses simpelthen hurtigere, samt både downloads og uploads går væsentligt hurtigere. Det bør dog nævnes, at ikke alle bredbåndsforbindelser er lige hurtige. Det afhænger nemlig af hvilken udbyder du vælger, hvilket abonnement du vælger samt din bopælskommune. Desuden er bredbånd ikke bare én ting; der findes nemlig forskellige typer bredbånd:

 

  • Kabelopkobling via telefonstikket
  • Mobil opkobling
  • Fibernet
  • Opkobling via satellit

 

Før man vælger bredbåndsforbindelse, skal man derfor tjekke hvilke opkoblingsmuligheder, der rent faktisk findes i ens område, og så tage stilling i overensstemmelse hermed.

Hvilken udbyder?

Hvis man f.eks. er studerende med et stramt budget, så vil det være en god idé at shoppe lidt rundt før man vælger internetudbyder. De billigste bredbåndsabonnementer hænger nemlig ikke lige sådan på træerne. Der findes nemlig et utal af udbydere, der hver især lover guld og grønne skove, og det kan ofte være temmeligt vanskeligt at finde rundt i alle tilbudene. Hvis man tager en tur på nettet, kan man med fordel besøge en af de mange sammenligningssider, der kan give dig en samlet oversigt over de bedste bredbåndsopkoblinger.

Bredbånd med kabelforbindelse

Hvis du som mange mennesker foretrækker en bredbåndsforbindelse via kabel, så foregår dette ved at tilslutte et modem til telefonstikket. Hvis der er flere brugere i husstanden, vil det i stedet være en god idé at bruge en trådløs router, der netop tillader adskillelige brugere på samme tid. Når du vælger en kabelforbindelse, vil du typisk få et gratis modem eller router fra internetudbyderen med i prisen.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd adskiller sig en smule fra de andre typer bredbånd, idet man typisk har en begrænset mængde data (langt de fleste andre bredbåndsforbindelser kommer nemlig med ubegrænsede mængder data). I forbindelse med mobilt bredbånd kan man vælge imellem flere forskellige løsninger – også kaldet datapakker. Alt efter ens behov kan man vælge at købe en større eller mindre datapakke, og jo større en datapakke, jo højere pris.

Fibernet

Fibernet er seneste skud på stammen, når det drejer sig om lynhurtigt internet. Fibernetværket er først og fremmest nyere, og kommer med færre forstyrrelser på netværket end en standard internetforbindelse. Hvis du er på udkig efter en bredbåndsforbindelse med absolut tophastighed, så er fibernet-forbindelsen den rigtige løsning for dig. Fibernet er velegnet til personer, der streamer, downloader eller spiller computerspil online, og er generelt en dyrere løsning. Det bør dog nævnes, at fibernet dækningeni Danmark endnu ikke er så udbredt som bredbånd med kabel.

Opkobling via satellit

Den sidste type bredbånd henvender sig især til folk, der befinder sig i områder med minimal eller ingen internetdækning, og er på mange måder et bedre alternativ til en standard 4G forbindelse. Denne type bredbånd er dog langt den mindst udbredte, men giver dog stadig et stabilt og hurtigt internet. En opkobling med satellit fungerer på samme måde som det mobile bredbånd, hvor man skal købe datapakker, men er dog en temmelig dyr løsning i forhold til de andre typer.

Hvilken bredbåndsforbindelse er så den rigtige for mig?

Pris og kvalitet hænger ofter sammen, når man snakker bredbånd. Hvis du først og fremmest er på udkig efter at spare penge på internetregningen, så vil en lavere hastighed med langsommere uploads/downloads være den rigtige løsning for dig. Det afhænger helt af dine behov. Hvis du som mange danskere bruger internettet til at streame film, serier og musik, så vil dine behov naturligvis være en kende tungere. I så fald er det en bedre idé at vælge en hurtigere forbindelse – også selvom det koster en kende mere. Pengene er nemlig godt givet ud.


Udgivet

i

af

Tags: