CO2 neutral

Første skridt på vejen til bæredygtighed

Den uhåndgribelige størrelse

De menneskeskabte klimaforandringer er en uhåndgribelig mangekantet størrelse, som kan være uhåndterbar at rumme. For de fleste er klima- og miljø problematikkerne noget vi læser om i aviserne, og hører om i fjernsynet. Det er ikke noget, som vi har tæt inde på livet, som påvirker vores dagligdag. De færreste af os står direkte ansigt til ansigt med de barske realiteter, som vores ekspansive udledning af drivhusgasser har ført med sig. Netop derfor kan det være vanskeligt at tage de trusler, som klimaforandringerne fører med sig seriøst. Havde vi oplevet en direkte spontan konsekvens af vores beslutninger, så havde det for de fleste været en anden sag.

Vanens magt

Hvor skal vi starte? Det nemmeste er altid at starte med noget, som vi kan ændre med et fingerknips. Det lyder umiddelbart nemt, men kan vise sig at være mere vanskeligt end som så. Vanens magt kan ligge som en tung dyne over os alle. Derfor handler det om at få indarbejdet nogle rutiner. Rutiner er dejlige, da de kræver et minimum af tankekraft. De færreste af os tænker f.eks. over, om vi skal børste tænder, før at vi går i seng. Det sker helt automatisk. Hvis vi skal løfte i flok, som en samlet enhed af enkelte individer, bør vi derfor tage op til overvejelse hvilke dagligdags sysler vi kan gøre til rutiner, så de grønne valg der skaber bæredygtighed automatiseres.

Første skridt på vejen til bæredygtighed

Mange bække små gør en stor å. Sådan lyder et gammelt ordsprog. Små ændringer som foretages af mange mennesker kan ende ud i at have en stor effekt. Det er fællesskabets styrke. Små og mellemstore CO2-reduceringer, som foretages af mange mennesker, gør en forskel for moder jord. Er du f.eks. kødspiser kan du skabe en solid CO2-reduktion ved at stoppe med at spise kød. Specielt det røde kød som kommer fra drøvtyggere kræver mange ressourcer. 1 kilo oksekød udleder i gennemsnit 19,4 kilo CO2-ækvivalenter, der skal omtrent køres 140 kilometer i en bil for at udlede samme mængde CO2. Ønsker du ikke at stoppe helt med at spise kød, så kan du eksempelvis implementere nogle kødfrie dage eller måltider. Du kan også gøre dig overvejelser omkring, hvad for noget kød du spiser. 1 kilo oksekød udleder en mængde af drivhusgasser, der er over 5 gange større end for en tilsvarende mængde af svinekød og over 6 gange større end et kilo kyllingekød.

Elforbrug er en anden CO2-synder, du forholdsvist nemt kan håndtere. Den typiske danske husstand udleder via elforbruget 1.216 kilo CO2. Det kan du gøre noget ved – du kan skifte til grøn strøm fra Vindstød. Den klimavenlige strøm fra Vindstød kommer fra danske vindmøller.

I Danmark er transportsektoren ansvarlig for en tredjedel af de samlede danske CO2-udledninger. Den gennemsnitlige passager bil udleder 4700 kilo CO2 om året. Derfor kan du som bilist skabe en substantiel CO2-reduktion ved at tage cyklen så ofte som muligt.

Ønsker du, at lære mere om, hvordan du kan skabe en bæredygtig fremtid gennem CO2-reducering, så kan du læse mere på denne klima og miljø blog.

Iværksætteri og grønne initiativer

I dagens Danmark kan det være yderst vanskeligt at nå et klimaaftryk, der kommer tæt på 0. At blive 100% CO2-neutral gennem dagligdags CO2-reduktioner er nærmest umuligt i dag. Vitapus, som er en informations- og handlingsplatform vil dog lave om på dette. Vitapus lægger et stort stykke arbejde i at informere om klima- og miljøproblematikkerne, og hvad der helt konkret kan gøres ved disse. Derudover giver Vitapus virksomheder og privatpersoner muligheden for at tage handling for deres indvirkning på miljøet gennem forskellige grønne initiativer. Er du indehaver af en Facebookside eller Facebookprofil kan du eksempelvis gøre den CO2-neutral med Vitapus. På den måde bidrager du til en grønnere verden og til skabelsen af en grøn bevidsthed. Du kan også neutralisere så mange tons CO2, som du ønsker. Ifølge World Bank Data udleder den gennemsnitlige dansker årligt 7,2 tons CO2. Du kan blive CO2-neutral med Vitapus, fordi vi investere i forskellige bæredygtige projekter, så som oprejsning af vindmølleparker og uddeling af klimavenlige komfurer i Afrika. Fælles for alle disse projekter er, at de er CO2-reducerende og verificeret af Gold Standard, som er startet af Verdensnaturfonden. Som virksomhed har du mulighed for at deltage i initiativerne CO2 Neutral Facebookside,  CO2 Neutral Forsendelse eller CO2 Neutral Transport.CO2 Neutral Forsendelse er et initiativ som har til formål at gøre pakkeforsendelser CO2-neutrale. CO2 Neutral Transport gør virksomheders transportaktiviteter CO2-neutrale. Vitapus har også iværksat initiativet CO2 Neutral Flyrejse. CO2 Neutral Flyrejse giver rejsebureauer mulighed for at tilbyde deres kunder, at gøre deres flyrejser CO2-neutrale. Der er også mulighed for at gøre en flyrejse CO2-neutral direkte på hjemmesiden.

Vælger du at deltage i et af Vitapus grønne initiativer, så er du bl.a. med til at udbrede bevare skovområder, fremme livsvilkår i u-landene og skabe en grøn bevidsthed. Du kan også læse om Vitapus på deres engelske hjemmeside.


Udgivet

i

af

Tags: