Guide: Sådan indretter du et moderne og praktisk værelse

Litteraturhistorie: blandingen af det fascinerende og obskure

Der er enormt mange retninger, man kan vælge, når man står for at skulle søge ind på universitetet. Du kan læse alt lige fra diverse grene af ingeniørstudiet til spansk til eskimologi. Du kan læse i en af Danmarks store universitetsbyer, som for eksempel København, Odense, Aarhus eller Aalborg, eller du kan tage hele eller dele af uddannelsen i udlandet og få en ordentlig én på opleveren udover et markant udvidet studierepertoire.

Der er noget for enhver smag og enhver interesse, og i denne artikel skal vi kigge på en af de mere snørklede interesser: litteraturhistorie.

Bøgerne i fokus

Lad os bare indse det: du skal være vild med bøger, hvis du vil læse litteraturhistorie. Du vil komme til at læse bøger fra forskellige genrer og tidsperioder, og du vil sammenligne, analysere og sætte tektser i perspektiv. Der vil være et bredt udsnit af noveller, romaner, historiske fortællinger, essays og digte, og der vil være en lige så stor del at analysere og fortolke, når du lærer at se et litterært værk ud fra et historisk og kulturelt perspektiv.

Der vil både være værker på dansk, engelsk og tysk, så dine sprogkundskaber kommer på en prøve. Du vil skulle fordybe dig i og forholde dig til klassiske værker som for eksempel Emily Bröntes Stormfulde højder, The Great Gatsby af F. Scott Fitzgerald, Catcher in the Rye, Pride and Prejudice og Herman Melvilles Moby Dick. Der vil være fantastiske fabler og vidunderlige fortællinger samt dramatiske kærlighedshistorier og eviggyldige mesterværker.  Du vil læse alle de store britiske forfattere som blandt andet Shakespeare, Jane Austen, Charles Dickens, og Virginia Wolf – alle de forfattere og tænkere, som har givet os de største fortællinger gennem tiden. Måske vil du også støde på nogle, du ikke har læst før. Der vil være værker af Leo Tolstoj, som gav os Anna Karenina og Krig og kærlighed, og Fjodor Dostojevski, som har skrevet mesterværket Forbrydelse og straf, Idioten, og Spilleren, som endte med at blive en af de mest berømte bøger om spilleverden.

Studielivet i grupper

Meget af arbejdet på universitet foregår i grupper, og du vil hurtigt opleve at komme i en studiegruppe, hvor I vil bære hinanden gennem de næste 3 år. I vil komme til at læse og analysere værker fra oldtiden, som for eksempel Homers Illiaden, der med humor og skarpe vendinger og enestående fortælleteknikker guider jer igennem den Trojanske Krig. Derefter skal I bruge de lærte teknikker til at sætte fortællingen ind i en relevant nutidig kontekst. Der vil være filosofering over Platons til tider snørklede udtalelser i de sene nattetimer, og I vil fundere over, hvordan Platon og Aristoteles nærmest egenhændigt lagde grundarbejdet til den senere europæiske filosofiske tradition.

I vil lære at analysere historiske begivenheder i lyset af dens litteratur. Tænk bare på hvor meget der er at lære om samtidens menneskesyn i Det lille hus på prærien, eller hvor meget der er at lære om slaveriet i USA ved at læse bøger fra den tidsperiode, og så sætte det i perspektiv til nutidens samfundskonstruktioner. Her kan især anbefales at læse Harriets Beecher Stowes Uncle Tom’s Cabin, som siges at være bogen, der startede borgerkrigen, der ultimativt førte til befrielsen af slaverne.


Udgivet

i

af

Tags: