Livet på SU

De fleste studerende kan relatere til hvordan det er at leve på et lavbudget. I hvert fald kan alle studerende relatere til hvordan de sidste par dage på måneden føles. Her når man typisk stadiet hvor man er træt af, at få den samme aftensmad for tredje dag i streg. Mange studerende glæder sig til den dag, hvor man ikke længere er afhængig og skal glæde sig til lønningsdagen. Det kan føles som om, at den dag ligger meget langt ude i fremtiden, men frygt ej, hårdt arbejde kan betale sig og der kommer en dag hvor økonomien falder på plads.

Der findes mange tips og tricks til hvordan man kan tjene og spare penge, selvom det kan være svært at se sig ud af, når man sidder stramt på SU. Der findes mange opskrifter på hvordan man som studerende får det hele til at hænge sammen bedst muligt, især når huslejen og regningerne banker på. En ting er sikkert, du behøver altså ikke at vente til at du er færdiguddannet, før du får styr på din økonomi. Der findes utallige måder at spare penge på. Alt i alt handler det om at være opmærksom på rabatter, herunder studierabatter, og tilbud, hvad enten det er i form af rejser, tøj, oplevelser eller mad.

 

Få et studiejob

Først og fremmest kan der argumenteres for, at det er en god ide at have et studiejob når man er studerende. Det er godt at have nogle ekstra penge på lommen, som kan supplere SU’en. Der findes mange forskellige former for studiejobs – både jobs som er relevante for dit studie og jobs som ikke er. Overordnet set er det vigtigt først at have et job, før man går op i hvorvidt det er studierelevant eller ej. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig en gode idé, at have relevante ting på sit CV i forhold til den uddannelse man tager. Ved at have et studiejob og være arbejdsom, undgår du også at stå i gæld til det offentlige, selvom det på ingen måde er en skam at tage et SU lån.

 

Vær opmærksom på studierabatter
Som tidligere nævnt er det vigtigt at være opmærksom på rabatter. Der findes mange virksomheder, forretninger og restauranter, som kører med studierabatter. Mange forretninger kører endda med studierabat uden at gøre den studerende opmærksom på det. Derfor er det altid vigtigt at være opmærksom og spørge høfligt, om den gældende butik gør brug af studierabatter. Der findes nærmest studierabat inden for alle fag, så det er kun fantasien der sætter grænser.

Udover at det er vigtigt at være opmærksom på hvorvidt der er studierabat eller ej, er det også vigtigt at være opmærksom på andre tilbud. Du kan eksempelvis spare penge ved planlægge i god tid, hvad enten det er tog eller fly, da billetter oftere er billigere nogle måneder før.

 

Hvor mange penge bruger jeg egentlig på mad om måneden?

Dette er nok et spørgsmål de fleste studerende har stillet sig selv på et tidspunkt. Nogen får måske helt ondt i maven af at tænke på dette. Mange studerende handler ind efter sin impuls og derfor ender det med at løbe op, når regnskabet skal gøres op. En god måde at undgå disse impulskøb på, er ved at have et madbudget.

Et madbudget er gavnligt på mange måder, da du ved hvor mange penge du har at gøre godt med. En god idé er at lave en madplan ud fra sit madbudget. Først og fremmest slipper du for at stå ubeslutsom og fortvivlet nede i supermarkedet. Der er intet værre end at være i et supermarked, uden at have nogen anelse om hvad man går efter. På den måde hjælper en madplan dig, så du nemt og hurtigt kan gå ind og købe de ting du skal bruge. Derudover kan du spare mange penge med en madplan.

En madplans primære funktion er, at man skal kunne spare penge. Typisk handler man stort ind, så der er nogle af de samme råvarer og ingredienser der kan gå igen i retterne. I dag findes der mange forskellige former for madplaner. Der findes eksempelvis madplaner til både veganere og vegetarer. Mange bruger deres madplaner som kostplaner, så man på den måde kan holde øje med hvad og hvor meget man spiser. Madplanen/kostplanen planlægges og organiseres ud fra den individuelles ønsker og mål som eksempelvis vægttab eller muskeløgning. Når man ligger en madplan, er det vigtigt at holde øje med både tilbudsaviser og e-aviser, så man sparer mest muligt. På den måde får du også øjnene op for alternative fødevare, som sælges til en billigere pris.

 

Husk at forkæl dig selv
Selvom man er på SU og budgettet til tider kan være stramt, så er det stadig vigtigt at forkæle sig selv. Det er nemt at køre død i en rutine hvor alt handler om at spinke og spare. Ligeledes kender vi alle personer som går all in på sund kost og motion i et par uger, hvilket hurtigt resulterer i at man får nok. Man kan derfor sige, at det handler om at finde en balance. Livet handler om at finde en balance. Derfor skal du huske at forkæle dig selv, så du undgår at gå død i idéen. Udover at forkælelse i nogen grad handler om penge, handler det også om at give sig selv en pause.

Det er hårdt og stressende, men samtidig utrolig fedt, at være studerende, da ens hjerne kører på højtryk hele tiden. Derfor handler det også om at være god til at give sig selv lov til at slappe af, hvad enten det er en hel weekend eller en hverdagsaften efter en hård dag på studiet. Der findes mange forskellige måder at forkæle sig selv på. Det er eksempelvis populært at tage på en weekendtur med en ven eller veninde. Dette er en god mulighed for at få slappet af, samtidig med at du får en masse oplevelser. Hvis du har svært ved at få dig selv til at nyde nogle af dine hårdoptjente penge på denne måde, så findes der heldigvis billigere alternativer. Det hele handler bare om, at alt gøres med måde – hvad enten det er i forhold til mad eller penge.


Udgivet

i

af

Tags: