Studerende? Sørg for at du og din computer er sikre

Studerende? Sørg for at du og din computer er sikre

Vi lever i en så højteknologisk verden, at alting foregår elektronisk. Størstedelen af arbejdslivet og studielivet klares ved hjælp af en computer. Der ligger mange personlige data og oplysninger på disse computere, og på grund af at vi netop lever i en sådan verden, er det dog også utroligt vigtigt at sørge for, at ens computer er sikret mod virusser.

Derfor skal du vælge et antivirusprogram

Grundene til, at du skal vælge et antivirus program, er mange. Både for at beskytte sit arbejde, sin computer, og vigtigst af alt, sig selv.

Der findes mange forskellige slags virusser, hvoraf nogle holder sig skjult i forklædning som andre apps og stjæler din information, mens andre kræver at man f.eks. videresender en mail eller lignende.

Uden et antivirusprogram kan man altså risikere, at man selv får stjålet sine personfølsomme data og informationer, eller man kan risikere at sætte andre i farezonen ved et uheld. Ingen af disse situationer er ønskede og kan undgås, hvis man vælger at være på forkant.

Sådan fungerer det

Den type virusscanning, der er den mest benyttede, er den type, der kører i baggrunden af din computer. Den kører altså hele tiden og scanner ens computer for virusser. Denne type skal man ikke selv sørge for at sætte i gang, da den er automatisk og dermed også virker effektivt og præventivt. Denne type scanning advarer som regel også, når du åbner et dokument, der kunne være inficeret med en virus.

Derudover er der den mere dybdeborende scanning. Denne skal man dog selv sørge for at sætte i gang. Til gengæld scanner den alt på din computer på én gang og sørger for, at computeren er helt fri for virusser eller anden form for infiltrering.

Hav dine forhåndsregler

Hvis man oplever unormal adfærd fra sin computer, skal man aldrig tøve med at få den tjekket. Det er en god forhåndsregel at få sin computer tjekket regelmæssigt. Man kan jo risikere, at der er en virus, der er udviklet så godt, at den ikke er til at få øje på nogen steder og heller ikke medfører unormal adfærd.

Hvis uheldet skulle være ude, er det en god idé at få spærret sit kort hurtigst muligt. Hvis man er ude for sent, og der allerede har fundet misbrug af personfølsomme informationer sted, skal man kontakte politiet.

Vær på forkant med hackeren og benyt dig af et antivirusprogram.

Ekstra tips til at øge sikkerheden på din computer

Hvis man ønsker at øge sikkerheden på sin computer yderligere, kommer her en række tips til, hvad man kan gøre:

  • Variér dine koder. Undgå at benytte den samme kode til alting, og sørg for at din kode har tal samt både små og store bogstaver. På denne måde gør man det sværere for en eventuel hacker eller tyv at bryde ind.
  • Benyt dig kun af sikrede sider. Giv aldrig dine informationer til sider du ikke kender. Sørg for at siden er sikret.
  • Skift af koder. Hvis man har mistanke til, at der har været uønsket adgang til ens computer eller diverse sites, kan det være en god idé at skifte sin kode regelmæssigt.
  • Installér en VPN på din computer, bærbare computer og mobiltelefon/tablet. En VPN sørger for at beskytte din datatrafik imod snushaner og hackere som gerne vil aflure din personfølsomme oplysninger.

Udgivet

i

af

Tags: